IBAN en Bank Identifier Code (BIC)


Het International Bank Account Number (IBAN) en Business Identifier Code (BIC) staat de verificatie van elke bankrekening toe in de 34 Single Euro Payments Area (SEPA) landen. Deze typen van technische standaarden werden gemaakt door de International Corporation for Standardization (ISO). De IBAN is ISO standaard 13616; De BIC is ISO standaard 9362. Om meer te weten bezoek www.iso.org. Het European Payments Council (EPC) videoanimatie 'IBAN - Your Brand-new Better Friend' illustreert precies hoe simpel het is om IBAN en BIC te gebruiken voor betalingen.


SEPA Control definieert het gebruik van IBAN en BIC door betalers en ontvangers.


In februari 2012 heeft de Europese wetgeving geïmplementeerd Regulation (EU) No 260/2012 het creëren van technische en zakelijke benodigdheden voor overmakingen en automatische afschrijvingen in euro en wijziging van het reglement (EG) nr 924/2009 (de SEPA-verordening), die 1 februari 2014 definieert als de deadline in de euro streek voor de naleving van de belangrijkste eisen van deze Regulatie. In niet-eurolanden, de dead-line de neiging om ongeveer 31 zijn oktober 2016. Voor meer informatie over de verordening SEPA, lees deze toegewijde pagina op de EPC webpagina: SEPA Legal en Regulatory Structure.

De SEPA-verordening gegevens, onder andere activiteiten, het gebruik van IBAN en BIC door betalers en begunstigden. Een begunstigde ontvangen overmakingen moet de IBAN te sluiten van de rekening waarop de betaling zou moeten worden gecrediteerd en de BIC van zijn betalingsdienstaanbieder (PSP) "maar alleen indien nodig”, naar haar zakenpartners. Een betaler willen een betaling via automatische incasso te maken moet het IBAN van de bankrekening die moet worden afgeschreven en de BIC van de PSP, "maar alleen als dat nodig is" te verbinden, aan de begunstigde.



IBAN en BIC voor de consument

Banken, bedrijven en overheden bieden de apparatuur om een soepele overgang naar IBAN en BIC voor de consument te waarborgen.

- Rekenaars samen met bedrijven en overheidsdiensten zal gerelateerde informatie in belangrijke mate toe te schrijven op sites, facturen en stationaire.

- Consumenten vinden IBAN en BIC met betrekking tot hun eigen rekening op hun bankafschriften en / of afgedrukt op hun bankkaart.

- Banken bieden gemakkelijk te begrijpen aanwijzingen over het gebruik van IBAN en BIC op internet home banking kanalen of op afdrukken flyers, bijvoorbeeld.

- In bijna alle SEPA-landen, is een landelijke website gewijd aan SEPA aangeboden, bestaande uit een verscheidenheid van IBAN en BIC-gerelateerde items, zoals educatief materiaal vergemakkelijken het gebruik van deze rekening identifiers. Links naar nationale SEPA sites zijn beschikbaar op de Europese Centrale Bank (ECB) webpagina.

De BIC (bank identifier code) is een van de SWIFT (society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) neer internationaal geldende bankcode vastgelegd. Omdat de BIC wordt toegekend door het SWIFT, is het vaak ook wel SWIFT-code. Samen met de IBAN als internationaal uniform rekeningnummer hij maakt van de gegevens die nodig zijn om een rekening in het kader van SEPA en de kracht sinds 2008 Euro overdracht te identificeren, zowel in de nationale en internationale betalingen een ontvanger om correct te identificeren. Een Overgangsperiode tot 2010. Tot die datum alle ondernemingen moeten hun account informatie omgezet naar het nieuwe systeem van IBAN en BIC en delen deze in het bedrijf. Op dat moment, de BIC-code vervangt dan de huidige nationale Bank.



De BIC of SWIFT-code bestaat uit 8 of 11 alfanumerieke tekens en is als volgt verdeeld:
- 4-cijferige bankcode
- 2-cijferige landcode
- 2-cijferige codering van de plaats
- 3-cijferige aanwijzing van de branche (optioneel)

Deze code elke bank kan worden geïdentificeerd binnen de nieuwe Europese betaalruimte, dus in alle lidstaten van de EU behoren.